- BÅ‚Ä…d
Opracowanie: Jan Skolimowski |
Opublikowano: piÄ…tek, 10 stycznia 2020 08:33 |
Program operacyjny: 'Pomoc ¿ywno¶ciowa 2014-2020' jest wspó³finansowany z europejskiego funduszu pomocy najbardziej potrzebuj±cym PODPROGRAM 2019Celem programu jest zapewnienie najubo¿szym mieszkañcom Polski pomocy ¿ywno¶ciowej oraz uczestnictwa w dzia³aniach w ramach ¶rodków towarzysz±cych w okresie od stycznia 2020 roku do lipca 2020 roku, a jej celami szczegó³owymi s±:
OKRES DYSTRYBUCJI ¯YWNO¦CI: styczeñ 2020 ? lipiec 2020. Pomoc ¿ywno¶ciowa dystrybuowana jest przez Banki ¯ywno¶ci w Olsztynie (OPR) do Organizacji Partnerskich Lokalnych (OPL) na terenie województwa warmiñsko-mazurskiego, która przekazuje ¿ywno¶æ bezpo¶rednio do osób potrzebuj±cych. KRYTERIA KWALIFIKOWALNO¦CI I SPOSÓB KWALIFIKACJI: 1. Pomoc w ramach POP¯ kierowana jest do tych osób i rodzin, które z powodu niskich dochodów nie mog± zapewniæ sobie/rodzinie odpowiednich produktów ¿ywno¶ciowych (posi³ków) i dlatego te¿ trafiaæ bêdzie do ograniczonej liczby osób znajduj±cych siê w najtrudniejszej sytuacji ¿yciowej (okre¶lonej przes³ankami z art. 7 ustawy o pomocy spo³ecznej oraz poziomem dochodów odniesionych do procentowej warto¶ci odpowiedniego kryterium dochodowego okre¶lonego w tej ustawie - których dochód nie przekracza 200% kryterium dochodowego uprawniaj±cego do skorzystania z pomocy spo³ecznej, tj. do 30.09.2018 r. ? 1.268 PLN dla osoby samotnie gospodaruj±cej i 1.028 PLN, dla osoby w rodzinie, a od 01.10.2018 r. ? 1.402 PLN dla osoby samotnie gospodaruj±cej i 1.056 PLN dla osoby w rodzinie, stanowi±c systematyczne wsparcie. Pomoc udzielana bêdzie w postaci artyku³ów spo¿ywczych lub posi³ków, które bêd± przekazywane osobom najbardziej potrzebuj±cym bezp³atnie. 2. Sposób kwalifikacji:
ZASADY PRZEKAZYWANIA ARTYKU£ÓW SPO¯YWCZYCH: Pomoc ¿ywno¶ciowa jest przekazywana osobom najbardziej potrzebuj±cym za po¶rednictwem Organizacji Partnerskich Lokalnych jako zestaw artyku³ów spo¿ywczych w formie paczek ¿ywno¶ciowych lub posi³ków. 1. Zestaw roczny artyku³ów spo¿ywczych w Podprogramie 2019 obejmuje artyku³y spo¿ywcze w ³±cznej ilo¶ci ok 50 kg w tym: 1. Artyku³y warzywne i owocowe: 1.1.1. groszek z marchewk± 3,2 kg, 1.1.2. fasola bia³a 3,2 kg, 1.1.3. koncentrat pomidorowy 1,12 kg, 1.1.4. buraczki wiórki 1,05 kg, 1.1.5. powid³a ¶liwkowe 1,80 kg, 1.1.6. sok jab³kowy klarowny 4l. 2. Artyku³y skrobiowe: 2.1.1. makaron jajeczny 4,5 kg, 2.1.2. makaron kukurydziany bezglutenowy 1 kg 2.1.3. ry¿ bia³y 3 kg, 2.1.4. kasza gryczana 1,5 kg, 2.1.5. herbatniki ma¶lane 0,8 kg, 3. Artyku³y mleczne: 3.1.1. mleko UHT 7 l, 3.1.2. ser podpuszczkowy dojrzewaj±cy 2 kg, 4. Artyku³y miêsne: 4.1.1. szynka drobiowa 2,7 kg, 4.1.2. szynka wieprzowa mielona 1,8 kg, 4.1.3. pasztet wieprzowy 0,48 kg, 4.1.4. filet z makreli w oleju 1,53 kg, 5. Cukier 5.1.1. cukier bia³y 4 kg, 6. T³uszcze 6.1.1. olej rzepakowy 4 l, 7. Dania gotowe 7.1.1. go³±bki w sosie pomidorowym 1,7 kg. 2. Paczka ¿ywno¶ciowa to minimum kilka artyku³ów spo¿ywczych (co najmniej 3) z ró¿nych grup towarowych wydawanych jednorazowo. 3. Posi³ek to ka¿dy posi³ek przygotowany w OPL, (np. jad³odajnie, schroniska dla osób bezdomnych) do tego przeznaczone: ¶niadanie, II ¶niadanie, obiad ? (w szczególno¶ci gor±cy posi³ek, podwieczorek, kolacja). Posi³ki do spo¿ycia na miejscu s± przygotowywane i wydawane w placówkach posiadaj±cych zaplecze kuchenne (m.in. w schroniskach dla bezdomnych, jad³odajniach, noclegowniach) z wy³±czeniem ¶wiadczenia us³ug firm zewnêtrznych (np. catering). 4. W przypadku gdy liczba osób uprawnionych do pomocy ¿ywno¶ciowej zg³aszaj±cych siê w trakcie realizacji Podprogramu 2019 jest wiêksza ni¿ do danej OPR/OPL bêdzie wiêksza ni¿ planowana, Instytucja Zarz±dzaj±ca dopuszcza zmniejszenie zestawu rocznego dla 1 osoby, nie wiêcej jednak¿e ni¿ do 80% jego ca³kowitej ilo¶ci (tj. do ok. 40,3kg). W zestawie nale¿y w miarê mo¿liwo¶ci uwzglêdniæ produkty ze wszystkich 7 grup artyku³ów spo¿ywczych. 5. W uzasadnionych sytuacjach np. stan zdrowia lub indywidualne potrzeby ¿ywno¶ciowe mo¿na zmieniæ artyku³ spo¿ywczy na inny w odpowiedniej proporcji lub zwiêkszyæ liczbê opakowañ. 6. W przypadku rodzin z dzieæmi dopuszcza siê zwiêkszenie liczby opakowañ artyku³ów spo¿ywczych do potrzeb rodzin. 7. ¯ywno¶æ jest wydawana osobom potrzebuj±cym w ramach POP¯ nieodp³atnie.
SK£ADANIE SKARG PRZEZ OSOBY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJ¡CE: Ka¿da osoba potrzebuj±ca ma prawo z³o¿enia skargi dotycz±cej sposób dystrybucji ¿ywno¶æ do lokalnego Banku ¯ywno¶ci, nastêpnie do Federacji Polskich Banków ¯ywno¶ci z siedzib± w Warszawie albo do Instytucji Zarz±dzaj±cej - Ministra Rodziny, Pracy i Polityki Spo³ecznej.
DZIA£ANIA TOWARZYSZ¡CE: Dzia³ania realizowane przez Bank ¯ywno¶ci na rzecz podopiecznych OPL, przy wspó³pracy z OPL i OPS:
Dzia³ania realizowane s± w siedzibie organizacji bior±cej udzia³ w Podprogramie lub w miejscu wyznaczonym przez organizacjê na rzecz podopiecznych, którzy zostali zakwalifikowani do otrzymania pomocy ¿ywno¶ciowej, w pobli¿u ich miejsca zamieszkania. Terminy oraz miejsca realizacji warsztatów znajduj± siê na stronach internetowych Banków ¯ywno¶ci. Dzia³ania realizowane przez Organizacje Partnerskie Lokalne na rzecz podopiecznych to:
Do udzia³u w dzia³aniach towarzysz±cych ma prawo ka¿da osoba, która otrzyma³a skierowanie z OPS do odbioru wsparcia ¿ywno¶ciowego w ramach POP¯ ? ale nie znaczy to, ¿e ka¿da osoba musi z nich skorzystaæ. Konieczna jest wspó³praca z OPS w zakresie rzeczywistych potrzeb objêcia wsparciem dzia³aniami osób, które korzystaj± z POP¯. Dzia³ania nie mog± siê pokrywaæ z dzia³aniami prowadzonymi w ramach innych funduszy unijnych (EFS i PROW) w danym województwie, ale musz± byæ z nimi komplementarne. |
Fundusze Europejskie
Ankieta
Statystyka witryny
Dzisiaj ods³on: | 723 | |
W miesi±cu ods³on: | 3292 |
Twoje IP: 18.118.93.123